1..Ontwormen en clostridium
Alpaca’s moeten één keer per half jaar ontwormd worden.  Vb met dectomax.
Wanneer een groot koppel op een kleine oppervlakte wordt gehouden moet dit vaker gebeuren (drie tot vier keer per jaar).
Er zijn ontwormingsmiddelen die ook tegen schurft werken.

Tweemaal per jaar moeten de alpaca’s tegen clostridium gevaccineerd worden.
Vb. met Covecin.
Dit moet door een dierenarts gedaan worden.

2. Nagels.
De teennagels moeten viermaal per jaar gecontroleerd en eventueel geknipt worden. Dit kan je als alpacahouder perfect zelf met een goede kniptang.
Wanneer de dieren op een zachte ondergrond lopen zal dit regelmatig nodig zijn, indien ze op een harde ondergrond lopen, zal dit misschien zelfs niet nodig zijn.
image-170979-nagels.jpg
3. Tanden

Geef ze regelmatig eens harde takken of twijgen of een steen met mos op, zodat hun tanden slijten, zo blijven ze kort.
Indien de tanden toch te lang zijn, moeten deze bij geslepen worden, liefst door een dierenarts.

4.Scheren
Alpaca’s moeten ieder jaar geschoren worden. Het is wel belangrijk dat de dieren niet helemaal kaal geschoren worden, laat ongeveer een centimeter wol staan om de dieren tegen weersinvloeden te beschermen.


image-171007-scheren.jpg

5. Inentingen /Schurft
Houd uw alpaca's gezond met de juiste medische zorg. Daarvoor hoeft u niet veel te doen, want alpaca's zijn zeer sterke dieren die niet erg vatbaar zijn voor ziektes. 
Doe regelmatig een mestonderzoek, bij je alpaca's, zo kan je wormbesmettingen voorkomen. Door selectievere toepassing duurt het langer voordat een parasiet resistent wordt aan een bepaald ontwormingsmiddel.  
​Controleer de dieren regelmatig op schurft.
Schurft wordt veroorzaakt door een mijt, een parasiet die zich onder de huid ingraaft en zich daar voortplant. Raadpleeg steeds u dierenarts, hij kan de juiste diagnose bepalen.