image-170975-huacaya.jpg

Alpaca’s zijn evenhoevigen dieren. Zijn een orde van zoogdieren en ze worden gekenmerkt door een even aantal tenen. Aan de twee middelste  tenen zitten hoeven. De twee buitenste  tenen zijn rudimentair aanwezig.

Van de alpaca bestaan twee varianten : de huacaya, die overal dichte wol heeft en het sterkst is en dus meest geschikt voor het Europees klimaat en de suri, die lange strengen vacht heeft en minder vaak voorkomt.  Ze komen in 22 kleuren of tinten voor. De vacht van een alpaca is wollig en verhaard nauwelijks

Alpaca’s hebben een schofthoogte van 80-95 cm en een volwassen gewicht van 55-70 kg.  De oren van een alpaca zijn klein en speervormig. Typerend voor de kameelachtigen is de gespleten bovenlip en in de bovenkaak zitten geen voortanden.

De vrouwelijke alpaca wordt merrie of hembra genoemd, de mannelijke hengst of macho en het jong is een veulen of een cria.

De levensverwachting van alpaca’s is 15 tot 25 jaar.


image-170976-Suri.jpg